Se stie din totdeauna ca zaharul nu se numara printre cei mai recomandat indulcitori naturali. De ce? Pentru ca nutritionistii il considera ca fiind “moartea alba”, supranumit astfel din cauza ca poate provoca diverse afectiuni grave, cea mai importanta fiind diabetul. Din cauza bolilor grave pe care acest ingredient, uneori esential, le provoaca, s-au descoperit alternative ale acestui indulcitor, alternativea atat artificiale cat si naturale.
INDULCITORI NATURALI ALTERNATIVI ZAHARULUI
Despre indulcitorii artificiali se stie ca pot fi periculosi, dar mai putin cunoscut este faptul ca si cei naturali pot prezenta inconveniente. Mai jos sunt cateva alternative ale zaharului:
Zaharul turbinado
Acest tip de indulcitor este sub forma de granule mari, cu o culoare brun-deschisa, numele venind de la turbinele folosite pentru procesarea lui. Zaharul turbinado este insa produsul care ramane dupa ce melasa, vitaminele si mineralele, dar si impuritatile au fost extrase din sucul de trestie de zahar.
Sucanatul
Este sucul de trestie de zahar deshidratat, mai putin procesat, cu o aroma de melas mai puternica decat zaharul alb rafinat si pastreaza toti nutrientii gasiti in sucul de trestie de zahar, inclusiv fier, calciu, vitamina B6 si potasiu.
Nectarul de agave
Acest nectar are un aspect asemanator cu mierea, insa are consistenta unui sirop si o aroma foarte puternica. Este folosit mai ales pentru bauturile reci pentru ca nu se intareste si nici nu se cristalizeaza, fiind de 1,4 ori mai dulce decat zaharul, deci se poate folosi in cantitati mai mici.
Spre deosebire de zaharul alb, care contine cantitati in proportii egale de fructoza si glucoza, nectarul de agave contine pana la 90% fructoza. Asadar, consumul de nectar de agave trebuie consumat de persoanele care au un ficat sanatos si perfect functional, deoarece se stie ca fructoza (zaharul natural gasit in fructe) este procesata in proportii majore de catre ficat, iar studiile efectuate pana in prezent sugereaza ca oamenii care consuma in exces fructoza pot suferi modificari importante in functionarea ficatului, sensibilitatea la insulina si depozitele de grasimi.
Extractul din stevie
Extractul de stevie (obtinut din frunzele de stevie rebaudiana, planta gasita mai ales in America de Sud si Centrala) este 100% natural si are un atuu major: nu are calorii. Produsele finite cu extract de stevie au insa dezavantajul unui gust diferit decat cel al zaharului, astfel unii consumatori s-ar putea sa nu fie chiar incantati de aceasta aroma diferita.
Mierea
Mierea naturala 100% si neprelucrata provenita de la apicultori locali, este bine cunoscuta pentru vitaminele si mineralele pe care le contine si nu are niciun dezavantaj daca este consumata in cantitati moderate si nu in exces. Mierea rafinata si pasteurizata, nu mai contine acesti nutrienti, in unele cazuri chiar fiind posibil sa nu mai semene a miere deloc.
Chiar daca zaharul de masa are un gust mult mai bun, nu este cel mai recomandat indulcitor natural si este indicat sa il inlocuim pe cat posibil pentru a avea o viata mult mai sanatoasa si pentru a preveni astfel, aparitia problemelor de sanatate si a bolilor grave.
Buna Andreea. Pentru a slabi intre 4 si 5 kilograme iti recomandam sa urmezi Dieta de slabit rapida timp de 7 zile; daca dupa aceasta perioada nu vei slabi cele 5 kilograme, o mai poti prelungi pentru inca 7 zile.
Buna eu am 56 kg si 1.70 cm,as dori sa mai slabesc 4-5 kg … ce imi puteti recomanda?