Dieta Ketogenica este una dintre cele mai vechi si, totodata, controversate diete din intreaga industrie a nutritiei si dieteticii. Dar exista un motiv pentru asta: nu exista o informare privind ceea ce inseamna ketoza si cum functioneaza aceasta. De-a lungul acestui articol vom incerca sa expunem cat mai multe detalii despre dieta keto care poate fi tinuta foarte mult timp.
DIETA KETOGENICA
In primul rand, ketoza nu este o dieta, ci un mod de viata. Corpul nostru are toate uneltele sa foloseasca grasimi ca si energie, iar asta inseamna ketoza: sa optimizezi corpul sa arda grasimi, si nu carbohidrati. Iar pentru a putea „intra in ketoza”, va trebui sa elimini aproape toti carbohidratii din dieta. Atunci cand consumi carbohidrati, toate procesele sunt puse pe pauza si are prioritatea metabolizarea zaharului. De exemplu, fructoza are propriul drum in corp, diferit de alte zaharuri. Atunci cand corpul detecteaza fructoza, ficatul o transforma cat mai rapid in grasime. De aceea este posibil ca epidemia de diabet si obezitate sa fie cauzata de consumul excesiv de fructoza.
CUM FUNCTIONEAZA DIETA KETO
Corpul are nevoie de ATP pentru a supravietui. ATP-ul este produs fie cu ajutorul glucozei, fie cu ajutorul grasimilor sau ketonilor (ketonii sunt practic bucati mici de grasimi saturate). Corpul cand detecteaza zahar / carbohidrati, trimite semnale pentru a elibera insulina. Insulina este un hormon care, printre altele, semnaleaza celulele sa isi deschida „portile” pentru a lasa carbohidratii sa intre.
Atunci cand avem prea multe zaharuri in sange si celulele sunt arhipline, insulina trimite un semnal ficatului pentru a depozita glucoza si sa o stocheze ca si glicogen. Atunci cand nivelul maxim de glicogen este atins, toate zaharurile sunt transformate in grasimi, care sunt depuse fie pe organe, fie ca grasime viscerala.
Pentru a atinge ketoza, atunci va trebui sa consumati majoritatea caloriilor din grasimi (de preferat de origine animala), aproximativ 75%. Proteinele trebuie sa reprezinte 20% din calorii, in timp ce carbohidratii maximum 5%. Pentru unele persoane poate dura cateva zile pana cand vor intra in ketoza si corpul va fi optimizat sa consume grasimi si nu carbohidrati. Depinde de cat de mult fasting ati facut si cat de familiar va este corpul cu ketoza.
CUM PUTEM INTRA IN KETOZA SI CE ALIMENTE PUTEM CONSUMA
Dupa cum am spus si mai sus, ketoza e un mod de viata si nu o dieta. Practic, orice contine carbohidrati trebuie sa fie inlaturat. Da, asta inseamna 0 dulciuri, 0 fructe si foarte putine legume. Majoritatea legumelor si plantelor contin carbohidrati, desi sunt cateva care sunt acceptate in dieta ketogenica, precum alunele sau avocado. Problema este ca unele persoane, sunt scoase din ketoza imediat ce au consumat carbohidrati, in timp ce altii pot consuma pana la 50 de grame de zi de zahar fara sa aiba probleme.
CE ALIMENTE PUTEM CONSUMA PENTRU A ATINGE KETOZA
Lista de alimente este destul de restransa, iar modul acesta de viata nu este propice pentru toti, dar trebuie sa va ganditi ca beneficiile asociate cu oprirea consumului de carbohidrati sunt extrem de multe la numar, iar din ce in ce mai multe studii scot la suprafata beneficiile ei. De exemplu, in S.U.A. a fost facut un studiu, unde un grup de oameni de diabet au inceput o dieta keto, eliminand toti carbohidratii. Peste 90% dintre pacienti au vazut o imbunatatire drastica a simptomelor, rezistenta la insulina fiind practic inexistenta.
MENIU DIETA KETO
Pentru a atinge ketoza, putem consuma (doar) urmatoarele alimente:
- Orice tip de peste, fructe de mare, etc.
- Legume care sunt slabe in carbohidrati (dovleac, conopida, avocado, castraveti, telina, ardei gras, s.a.m.d.);
- Carne, in special carne rosie, cu cat mai grasa, cu atat mai bine.
- Oua si branza veche (unde bacteriile au consumat lactoza, cum ar fi cheddar, camembert, roquefort sau parmezan).
- Alune si diferite seminte (dar nu cele de floarea soarelui; se pot consuma seminte de chia, de dovleac, etc.).
- Doar 3 tipuri de uleiuri sunt acceptate: ulei de masline extra virgin, ulei de cocos extra virgin si ulei de avocado extra virgin. Totusi, poate fi folosit si untul, daca acesta este facut 100% din lapte sau smantana.
PUTEM PIERDE IN GREUTATE DACA ATINGEM KETOZA?
Daca tineti o dieta 100% keto, este practic imposibil sa va ingrasati. Corpul vostru va folosi doar grasimi pentru energie, iar carbohidratii necesari si-i va face singur printr-un proces numite gluconeogeneza, unde organismul transforma practic proteinele in glucoza, pentru a alimenta celulele cu glicogen.
In cadrul acestui articol nu s-au putut acoperi toate detaliile, dar speram ca aveti o idee, acum, despre ceea ce inseamna ketoza si cat de importanta este aceasta pentru sanatatea noastra.