Totul despre vitamine: vitaminele sunt biocatalizatori, care in cantitate foarte mica indeplinesc functii foarte importante. Dupa solubilitate se impart in vitamine solubile in grasimi numite vitamine liposolubile (A, D, E, K) si vitamine solubile in apa numite vitamine hidrosolubile (B1, B2, B12, C, acidul pantotenic, acidul folie, biotina, etc).
INFORMATII DESPRE VITAMINE
Informatii despre vitamine: Vitaminele sunt preluate din alimente. Uneori provin din provitamine, precursori care in organism se transforma in forma activa. Flora microbiana intestinala, poate sintetiza unele vitamine ca: B12, K, acidul folic). Distrugerea florei intestinale, in special dupa administrarea abuziva de antibiotice, poate duce la grave carente vitaminice din grupul celor citate.
Vitamina A – (retinol sau axeroftol) are o deosebita importanta anticancerigena. Lipsa, duce la tulburari de vedere, infectii si tulburari de crestere. Se gaseste ca provitamina in ficat, peste, lapte, galbenus de ou, smantana, unt, frisca, dar si in unele vegetale ca morcov, spanac, urzici, varza rosie, salata, cirese, piersici, caise, prune.
Vitamina D – (calciferol), se gaseste in ficat de peste, lapte, unt, frisca, smantana, galbenus de ou, ciuperci, cereale. Se formeaza si la nivelul pielii, din provitamina D, sub actiunea razelor ultraviolete. Are rol in absorbtia calciului si a fosforului si in depuerea acestora in schelet. Lipsa vitaminei D, tulbura metabolismul fosfocalcic, cu aparitia rahitismului la copil si a osteoporozei la adulti.
Vitamina E – se gaseste in germene de cereale, oua, ficat, lapte, leguminoase uscate, ulei de floarea soarelui, paine neagra sau intermediara. Are rol in reproducere si functionarea tesutului muscular si nervos.
Vitamina K – se gsseste in alimente de origine animala, (ficat, faina de peste, oua, lapte, muschi) sau vegetala (spanac, salata verde, urzici, mazare verde, rosii, unele cereale). Sterilizarea florei intestinale prin utilizarea indelungata a antibioticelor, duce la hemoragii prin tulburari de coagulare (vitamina K are rol in coagularea sangelui).
Vitamina B1 – (tiamina, aneurina) se gaseste in alimente de origine vegetala ca: cereale, paine neagra, leguminoase uscate, varza, spanac, conopida, nuci, alune, drojdie de bere, dar si in ficat si galbenusul de ou. Are rol in arderea (metabolizarea) glucidelor si proteinelor si intervine in functionarea normala a sistemului nervos. Scaderea in organism determina tulburari nervoase (insomnie, dureri, furnicaturi in membre) uneori lipsa, prin consum de orez decorticat, duce la o boala grava numita “beri-beri”, caracterizata prin paralizia membrelor inferioare si tulburari cardiace.
Vitamina B2 – (riboflavina) se gaseste in drojdia de bere, albusul de ou, carne, peste, ficat, rinichi, inima, lapte, nuci, caise uscate, legume verzi. Are rol in crestere, respiratia celulelor si mareste rezistenta organismului fata de infectii. Lipsa duce la leziuni ale limbii si buzelor (zabaluta), apar infectii si astenie.
Vitamina PP – (niacina sau nicotinamina) se gaseste in alimente animale (oua, ficat, rinichi, creier) sau vegetale (cereale necordicate, ciuperci, drojdia de bere). In organism poate fi sintetizat si din lapte, care contine un aminoacid triptofanul care este precursorul vitaminei PP. Intervine in metabolismul glucidelor si lipidelor cu furnizare de energie, in functionarea unor glande endocrine si a sistemului nervos. Prin carenta alaturi de alti factori duce la aparitia pelagrei.
Vitamina B6 – (piridoxina), se gaseste in ficat, creier, lapte, tarate de cereale, varza, spanac, mere, struguri, drojdie de bere. Intervine in metabolismul acizilor aminati in sinteza hemoglobinei, impiedica depunere colesterolului. Carenta contribuie la aterogeneza si duce la anemii si infectii.
Vitamina B12 – (ciancobalamina) se gaseste in ficat, rinichi, oua, lapte. Ia parte la sinteza hemoglobinei si are rol protector fata de celula hepatica. Lipsa, duce la aparitia anemiei pernicioase (Biermer), anemie severa cu tulburari nervoase grave.
Vitamina P – (rutina) se gaseste in citrice, struguri, macese, varza, patrunjel. Intervine in permeabilitatea si rezistenta capilarelor. Lipsa, duce la hemoragii capilare.
Vitamina C – (acidul ascorbic), se gaseste aproape in toate alimentele vegetale, (legume si fructe) si in proportie redusa in cele de origine animala (lapte si ficat). Are rol complex in metabolismul celular, in apararea contra infectiilor, vindecarea plagilor. Impiedica aparitia hemoragiilor, combate anemia si stimuleaza apetitul. In cazurile de carenta severa, apare boala denumita scorbut, caracterizata prin anemie, inflamatii, sangerari gingivale, hemoragii gingivale si in diverse alte organe.