O ingestie acuta de alcool capabila sa produca o alcoolemie de 1g / litru creste temporar tensiunea arteriala la persoanele care au tensiune normala. Consumul cronic de alcool in doze mai mici de 40g / zi nu mareste prevalenta hipertensiunii, chiar o scade, dar cantitati mai mari de 50g alcool pe zi cresc prevalenta hipertensiunii arteriale si mortalitatea generala, in special la consumatorii a mai mult de 70 – 80g alcool / zi.
ALCOOLUL SI HIPERTENSIUNEA ARTERIALA
Asocierea intre hipertensiunea arteriala si abuzul de alcool a fost semnalata inca de la inceputul secolului si este documentata de numeroase studii populationale recente, in care intre consumul de alcool si prevalenta hipertensiunii arteriale se stabilesc relatii de tip liniar sau aspect de curba J.
Unele studii releva o prevalenta mai redusa a bolii la persoanele cu consum zilnic de alcool sub 40g, decat la acelea care nu consuma deloc alcool. La marii alcoolici, accidentele vasculare cerebrale hipertensive sunt frecvente, iar la cazurile cu alcoolism cronic avansat dar fara cardiomiopatie alcoolica, hipertensiunea arteriala se exacerbeaza in primele zile de abstinenta.
Actualmente, abuzul de alcool este cea mai frecventa cauza de hipertensiune reversibila si cea mai comuna motivare a rezistentei hipertensiunii arteriale la tratament. Aproximativ 10% dintre hipertensiunile arteriale ale barbatilor sunt consecinte directe ale alcoolismului, iar abstinenta duce in mod constant la scaderea tensiunii arteriale.
Mecanismele presoare ale alcoolului sunt incomplet elucidate si numeroase, inhibitia transportului de sodiu prin membranele celulare, urmata de intrari crescute ale calciului si pierderi celulare de magneziu, stimularea activitatii simpatice cu cresterea debitului si frecventei cardiace si a excretiei urinare de catecolamine, activarea sistemului renina-angiotensina-aldosteron, urmata de cresterea rezistentei vasculare sistemice, hipersecretia de cortizol sau hiperinsulinismul, datorat unei rezistente crescute la insulina.
In practica, pe langa faptul binestiut ca alcoolul ingrasa, evaluarea corecta a consumului cronic de alcool cu ajutorul unei anamneze insistente si aprofundate este necesara indeosebi la barbatii obezi, cu hipertensiune rezistenta la tratament. Sevrajul alcoolic este obligatoriu la marii bautori, cu tulburari psihotice, hepatice si polineuropatie, iar cresterile tensiunii arteriale din sindromul de abstinenta se controleaza cu blocante beta adrenergice si sedative. La hipertensivi se recomanda limitarea consumului zilnic de alcool la mai putin de 700 – 100ml de bere, 250 – 300ml de vin sau 70ml de bauturi distilate.