CONSUMUL DE BAUTURI CARBOGAZOASE

In primul rand, toate bauturile racoritoare acidulate pot fi comparate cu niste adevarate bombe calorice. Stiati ca in mai putin de 20 de minute de la consumarea unui pahar cu bauturi carbogazoase nivelul glicemiei creste foarte mult, iar glucoza rezultata din digestia zaharurilor bauturii este transformata direct in grasime. Astfel creste si riscul de obezitate. Mai jos va prezentam o mini-lista cu alte efecte nocive pe care le au sucurile carbogazoase asupra organismului consumatorilor.

RISCURILE CONSUMULUI DE BAUTURI CARBOGAZOASE

Bauturi carbogazoase

In bauturile carbogazoase si nu numai, se gaseste benzoat de sodiu (cunoscut si sub E 221), un conservant chimic care asigura controlul microbial. In timp insa, aceasta substanta chimica poate favoriza aparitia astmului,alergiilor si mai ales a eczemelor. Oamenii de stiinta americani de la Universitatea California au observat ca, in cazul copiilor care beau sucuri acidulate de cel putin patru ori pe saptamana, riscul de aparitie a sindromului de hiperactivitate si de deficienta de concentrare (cunoscut la noi ca ADHD) creste de aproape patru ori.

Consumul de bauturi carbogazoase afecteaza fertilitatea. In ziua de azi, exista tot mai multe cupluri ce au probleme cu fertilitatea, iar in marea majoritate a cazurilor, stilul de viata nesanatos este frecvent incriminat. Specialistii americani de la Clinica de slabire Mayo afirma ca de vina poate fi bisfenilul A (BPA), o substanta care se gaseste in dozele de bauturi acidulate. Aceasta substanta perturba activitatea sistemului endocrin favorizand riscul de infertilitate. Substanta are proprietati asemanatoare cu cea identificata in biberoanele si recipientele de plastic, despre care se spune ca favorizeaza aparitia cancerului.

Grabeste aparitia osteoporozei, prin excesul de acid fosforic (E 338) – care este asociat cu un risc crescut de osteoporoza. In momentul cand este eliminat din organism, acest acid atrage dupa el o cantitate semnificativa de calciu. Deci, prin acest proces, oasele sunt private de cel mai important mineral din compozitia lor. Osteoporoza este o afectiune caracterizata prin scaderea progresiva a masei osoase, ceea ce determina fragilizarea oaselor si cresterea riscului de fracturi. In general, simptomele bolii se manifesta mai ales dupa varsta de 50 de ani, insa osteoporoza poate aparea la orice varsta.

Obezitate, diabet si boli de inima. Persoanele care consuma zilnic 330 ml de suc prezinta un risc cu 80% mai mare de a face diabet, conform celor de la Asociatia Americana de Diabet. Astfel de bauturi contin cantitati impresionante de zahar care favorizeaza aparitia sindromului metabolic, o conditie asociata cu obezitatea, diabetul si bolile de inima. Tot in bauturile acidulate se gaseste foarte des si guma guar (E 412) – ce este o substanta care poate sa provoace greata si crampe abdominale importante.

Tu esti consumator de bauturi carbogazoase?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *