ANEMIILE SI SARCINA

ANEMIILE SI SARCINA

Esti insarcinata, suferi de anemie si nu stii foarte bine ce trebuie sa faci? Iti vom prezenta mai jos cateva sfaturi si informatii folositoare referitoare la anemiile din timpul sarcinii, si tratamentul lor.

SARCINA SI ANEMIA FERIPRIVA

Astfel, principalele cauze ale anemiilor in sarcina sunt:

 1. deficitul de acid folic care produce anemia megaloblastica;
 2. deficitul de proteine care reduce formarea de hemoglobina si determina anemie feripriva (lipsa de fier);
 3. deficitul de fier care scade formarea enzimelor respiratorii, cu deficit de utilizare a O2 in tesuturi.

Daca suferi de anemie prin deficit de fier, afla ca aceasta este cauza a:

 • reducerii aportului de fier (dieta saraca in fier);
 • scaderii absorbtiei fierului (aciditate gastrica scazuta, deficit de vitamina C, ingestie de componente ferice insolubile);
 • necesitati crescute de fier (sarcina gemelara, multiparitate, sarcini la intervale de timp prea apropiate, hemoragii la sarcinile anterioare).

Care sunt simptomele anemiei prin deficit de fier in sarcina? Pacientele pot prezenta paloarea tegumentele, unele neprezentand simptome nici chiar cand anemia este moderata sau severa. De aceea, nivelul hemoglobinei trebuie verificat pe toata durata sarcinii.

Diagnostic: fierul seric si feritina sunt scazute, capacitatea de legare a fierului este crescuta, sunt prezente eritrocite hipocrome sau microcitoza. Hemodilutia din timpul sarcinii face imposibila stabilirea unei valori a hemoglobinei care sa imparta gravidele in anemice sau neanemice; nivelul hemoglobinei trebuie mentinut la peste 11 g % la termen.

Tratament anemie feripriva in sarcina
Tratamentul va fi adaptat in functie de severitatea anemiei si de varsta gestationala. Tratamentul per os cu preparate ce contin fier este recomandat profilactic pe toata durata sarcinii la toate femeile gravide. Daca acest tip de tratament nu da rezultate trebuie efectuate alte investigatii hematologice. Atunci cand nu exista un raspuns favorabil la tratamentul cu fier per os, acesta se va administra parenteral.

Anemiile refractare: in majoritatea cazurilor se datoreaza greselilor in administrarea tratamentului cu fier. Daca, totusi anemia nu raspunde la tratament, nu trebuie uitat ca deficitul nutritional este foarte rar singular; deficitul de acid folic trebuie suspectat si trebuie cautat. Daca si in aceste conditii, nivelul hemoglobinei nu creste, trebuie efectuate noi investigatii pentru descoperirea unei eventuale boli rare de sange.

Anemia prin deficit de acid folic recunoaste ca factori etiologici:

 • dieta saraca care reduce aportul;
 • afectiuni gastro-intestinale, antibioterapie orala care altereaza flora intestinala si diminua absorbtia;
 • deficitul de vitamina C, bolile hepatice scad capacitatea de stocare;
 • analgeticele, antibioticele care scad utilizarea acidului folic;
 • multiparitatea, sarcinile multiple, hemoliza materna, incompatibilitatea in sistem Rh, infectiile care determina un consum excesiv.

Care este simptomatologia? In stadiile initiale gravida poate fi asimptomatica, prezentand doar valori scazute ale hemoglobinei. Diagnosticul se pune cand, in ciuda unui tratament sustinut cu fier, valoarea hemoglobinei creste si apoi ramane stationara. Diagnosticul de laborator se pune analizand sangele periferic: se observa prezenta macrocitelor normocrome sau hipocrome datorita asocierii cu deficitul de fier, poli-morfo-nucleare multisegmentate in cazurile severe.

Tratamentul anemiei prin deficit de acid folic
Se administreaza profilactic 350 micrograme de acid folic pe zi in asociere cu fier per os. In cazul unui diagnostic sigur se administreaza oral 5 mg acid folic pe zi, pe toata durata sarcinii.

2 raspunsuri la “ANEMIILE SI SARCINA

 1. Buna ziua Andreea,
  Pentru a iti putea recomanda un regim cat mai potrivit pentru tine va trebui sa ne dai mai multe informatii (varsta, inaltime si greutatea actuala), iar pana atunci, daca depasesti cu peste 15 kg greutatea ideala in cazul tau poti incepe Dieta sanatoasa timp de 10 zile.

 2. Buna ziua,

  De 3 luni am nascut si am ramas cu multe kg in plus. Cand am ramas insarcinata aveam 50 kg, acum am 74. As dori sa pot slabi cateva kg, ce imi recomandati?
  Va multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *