Esti insarcinata, suferi de anemie si nu stii foarte bine ce trebuie sa faci? Iti vom prezenta in cadrul articolului anemiile si sarcina, cateva sfaturi si informatii folositoare referitoare la anemiile din timpul sarcinii, si tratamentul lor.
Anemiile sunt afectiuni care se caracterizeaza prin scaderea numarului sau a functiei globulelor rosii din sange. Globulele rosii contin hemoglobina, o proteina care transporta oxigenul de la plamani la tesuturile corpului. Cand exista o anemie, tesuturile nu primesc suficient oxigen si pot aparea simptome precum oboseala, paloare, dificultate de respiratie, palpitatii sau ameteli.
TIPURI DE ANEMII IN SARCINA
Anemia cu deficit de fier: apare atunci cand nu exista cantitati suficiente de fier pentru a produce hemoglobina. Fierul este un mineral esential pentru formarea globulelor rosii si pentru dezvoltarea placentara si fetala. Necesarul de fier in sarcina creste de doua-trei ori fata de cel al unei femei care nu este gravida. Anemia cu deficit de fier poate fi cauzata de o alimentatie saraca in fier, de pierderi de sange (menstruatie, avorturi, sangerari digestive etc.), de infectii sau de malabsorbtie intestinala. Anemia cu deficit de fier este cea mai frecventa forma de anemie in sarcina si afecteaza aproximativ 20% dintre gravide.
Anemia cu deficit de acid folic: apare atunci cand nu exista cantitati suficiente de acid folic pentru a produce ADN si ARN necesare pentru diviziunea celulara. Acidul folic este o vitamina din complexul B care se gaseste in alimente precum legumele verzi, fructele citrice, fasolea sau cerealele fortificate. Necesarul de acid folic in sarcina creste de patru ori fata de cel al unei femei care nu este gravida. Anemia cu deficit de acid folic poate fi cauzata de o alimentatie saraca in acid folic, de consumul de alcool sau medicamente care interfereaza cu absorbtia sau metabolismul acidului folic (anticonvulsivante, metotrexat etc.), de boli cronice sau inflamatorii intestinale sau de sarcini multiple. Anemia cu deficit de acid folic poate duce la malformatii congenitale ale sistemului nervos central (spina bifida, anencefalie, etc.).
Anemia cu deficit de vitamina B12: apare atunci cand nu exista cantitati suficiente de vitamina B12 pentru a produce hemoglobina si pentru a mentine functia normala a sistemului nervos. Vitamina B12 se gaseste in alimente precum carnea, ouale, laptele sau produsele lactate. Necesarul de vitamina B12 in sarcina creste usor fata de cel al unei femei care nu este gravida. Anemia cu deficit de vitamina B12 poate fi cauzata de o alimentatie vegetariana stricta, de consumul excesiv de alcool sau medicamente care interfereaza cu absorbtia sau metabolismul vitaminei B12 (metformin, inhibitori ai pompei de protoni, etc.), de boli autoimune (anemie pernicioasa), gastrice (gastrita atrofica) sau intestinale (boala Crohn) sau de infectii parazitare (teniaza). Anemia cu deficit de vitamina B12 poate duce la probleme neurologice atat la mama cat si la fat.
Anemiile in sarcina pot fi diagnosticate prin analizele de sange efectuate la consulturile prenatale.
ANEMIILE SI SARCINA CAUZE
Astfel, principalele cauze ale anemiilor in sarcina sunt:
- deficitul de acid folic care produce anemia megaloblastica;
- deficitul de proteine care reduce formarea de hemoglobina si determina anemie feripriva (lipsa de fier);
- deficitul de fier care scade formarea enzimelor respiratorii, cu deficit de utilizare a O2 in tesuturi.
Daca suferi de anemie prin deficit de fier, afla ca aceasta este cauza a:
- reducerii aportului de fier (dieta saraca in fier);
- scaderii absorbtiei fierului (aciditate gastrica scazuta, deficit de vitamina C, ingestie de componente ferice insolubile);
- necesitati crescute de fier (sarcina gemelara, multiparitate, sarcini la intervale de timp prea apropiate, hemoragii la sarcinile anterioare).
Care sunt simptomele anemiei prin deficit de fier in sarcina? Pacientele pot prezenta paloarea tegumentele, unele neprezentand simptome nici chiar cand anemia este moderata sau severa. De aceea, nivelul hemoglobinei trebuie verificat pe toata durata sarcinii.
Diagnostic: fierul seric si feritina sunt scazute, capacitatea de legare a fierului este crescuta, sunt prezente eritrocite hipocrome sau microcitoza. Hemodilutia din timpul sarcinii face imposibila stabilirea unei valori a hemoglobinei care sa imparta gravidele in anemice sau neanemice; nivelul hemoglobinei trebuie mentinut la peste 11 g % la termen.
Tratament anemie feripriva in sarcina
Tratamentul va fi adaptat in functie de severitatea anemiei si de varsta gestationala. Tratamentul per os cu preparate ce contin fier este recomandat profilactic pe toata durata sarcinii la toate femeile gravide. Daca acest tip de tratament nu da rezultate trebuie efectuate alte investigatii hematologice. Atunci cand nu exista un raspuns favorabil la tratamentul cu fier per os, acesta se va administra parenteral.
Anemiile refractare: in majoritatea cazurilor se datoreaza greselilor in administrarea tratamentului cu fier. Daca, totusi anemia nu raspunde la tratament, nu trebuie uitat ca deficitul nutritional este foarte rar singular; deficitul de acid folic trebuie suspectat si trebuie cautat. Daca si in aceste conditii, nivelul hemoglobinei nu creste, trebuie efectuate noi investigatii pentru descoperirea unei eventuale boli rare de sange.
Anemia prin deficit de acid folic recunoaste ca factori etiologici:
- dieta saraca care reduce aportul;
- afectiuni gastro-intestinale, antibioterapie orala care altereaza flora intestinala si diminua absorbtia;
- deficitul de vitamina C, bolile hepatice scad capacitatea de stocare;
- analgeticele, antibioticele care scad utilizarea acidului folic;
- multiparitatea, sarcinile multiple, hemoliza materna, incompatibilitatea in sistem Rh, infectiile care determina un consum excesiv.
Care este simptomatologia? In stadiile initiale gravida poate fi asimptomatica, prezentand doar valori scazute ale hemoglobinei. Diagnosticul se pune cand, in ciuda unui tratament sustinut cu fier, valoarea hemoglobinei creste si apoi ramane stationara. Diagnosticul de laborator se pune analizand sangele periferic: se observa prezenta macrocitelor normocrome sau hipocrome datorita asocierii cu deficitul de fier, poli-morfo-nucleare multisegmentate in cazurile severe.
Tratamentul anemiei prin deficit de acid folic
Se administreaza profilactic 350 micrograme de acid folic pe zi in asociere cu fier per os. In cazul unui diagnostic sigur se administreaza oral 5 mg acid folic pe zi, pe toata durata sarcinii.
Buna ziua Andreea,
Pentru a iti putea recomanda un regim cat mai potrivit pentru tine va trebui sa ne dai mai multe informatii (varsta, inaltime si greutatea actuala), iar pana atunci, daca depasesti cu peste 15 kg greutatea ideala in cazul tau poti incepe Dieta sanatoasa timp de 10 zile.
Buna ziua,
De 3 luni am nascut si am ramas cu multe kg in plus. Cand am ramas insarcinata aveam 50 kg, acum am 74. As dori sa pot slabi cateva kg, ce imi recomandati?
Va multumesc!